Prvi korak ka uspešnom danu je dobar doručak

21.07.2021

PRVI KORAK KA USPEŠNOM DANU JE DOBAR DORUČAK

Koliko puta ste još kao deca čuli da je doručak najvažniji obrok i da ga nikako ne bi trebalo preskakati? A koliko puta ste se zapitali zašto je to tako? Čak su i naši najstariji prepoznali koliko je doručak važan, pa su nam u amanet ostavili mudru poslovicu koja nam je svima dobro poznata: „Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju.“

 U savremenom svetu svi smo preokupirani obavezama i svi negde žurimo, pa se često desi da preskočimo doručak ili ga zamenimo kafom ili nekim slatkišem. Ta navika nikako nije ni preporučljiva ni zdrava. Nekvalitetan doručak nam pruža samo trenutan osećaj sitosti, a to povlači sa sobom prejedanje, umor i gubitak energije u toku dana. Pored toga istraživanja pokazuju da ljudi koji preskaču doručak imaju veći rizik od dijabetesa i čak 27% više šanse da obole od srčanih oboljenja. Zar to već nije dovoljan razlog za menjanje ove loše navike ?

Za razliku od toga kvalitetan doručak nam pomaže da održimo energiju tokom celog dana i budemo poletniji i živahniji, jer hrana organizmu je baš kao i gorivo automobilu. Takodje, kvalitetan i zdrav doručak bogat kompleksnim ugljenim hidratima i proteinima predstavlja preduslov za dobar početak dana i doprinosi boljim rezultatima na poslu kao i u ostalim dnevnim aktivnostima. Nutricionisti preporučuju da je najbolje vreme za doručak jedan sat nakon ustajanja, kao i da bi trebalo da doručkujemo u isto vreme većinu dana u nedelji.

U jednoj studiji objavljenoj u Nutrional Journal zaključeno je da unos proteina putem prvog jutrnjeg obroka (13-15g) stvara organizmu lagodan osećaj i poboljšava kognitivne funkcije, kao i to da održava dobro raspoloženje tokom celog dana.

Imajući sve ovo u vidu nadamo se da ćete sledeći put dok ispijate prvu jutarnju kafu ili virite iza hrpe papira na poslu ili pak dok jurite za „neodložnim dnevnim obavezama“, zastati na trenutak i shvatiti da je zdravlje ipak na prvom mestu kao i koliko je u stvari doručak važan u očuvanju našeg zdravlja.

Naše pite koje se prave od heljdinog, bundevinog i speltinog brašna bogate proteinima i kompleksnim ugljenim hidratima upravo su jedan od najboljih izbora za kvalitetan i zdrav doručak koji će vam pružiti neophodne nutrijente za dobar početak dana. Izaberite svoj ukus omiljenog doručka na našem sajtu https://shop.kljucitacka.rs/ i uživajte u kvalitetno ispunjenom danu. Jer ipak... Po jutru se dan poznaje! J

Zavirite u našu online piteriju

Poručite odmah