Blagodeti bundevinog brašna

14.05.2021

Razumevanje hrane se menjalo kroz vekove, a danas kada govorimo o ishrani akcenat je na zdravlju, tačnije hrana je postala jedan od osnovnih postulata zdravog života. Kako kaže poznata kineska izreka: „Šta god je otac bolesti majka je loša ishrana.“ Iako je današnji način života sinonim za užurbanost i stres, ukoliko želimo da sačuvamo naše zdravlje trebalo bi da naš dnevni meni sadrži bar jedan zdrav obrok. Zato vam predstavljamo jednu namirnicu koja sadrži mnogobrojne zdravstvene benefite- bundevino brašno.

Bundeva se koristi u kulinarstvu kao i u prirodnoj medicini vekovima unazad. Vrlo je zdrava i bogata vitaminima i mineraima pogotovo antiokidantima odnosno vitaminima A, C i E kao i cinkom, magnezijumom, gvožđem i fosforom. Neka istraživanja su pokazala da je bundeva zdravija čak i od jabuke i od cvekle.

Bundevino brašno dobija se mlevenjem semenki bundeve iz kojih je prethodno istisnuto ulje. Zanimljivo je da su bundevino brašno prvi napravili stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije u saradnji sa stručnjacima kompanije „Pan union oil“. Koristi od bundevinog brašna su brojne. Preporučuje se ljudima koji se bave teškim fizičkim radom, kao i ljudima koji su pod stalnim mentalnim stresom. Pored toga koristi se za sprečavanje kamenca u bubrezima zbog svog protiv upalnog učinka, zatim snižava holesterol, doprinosi regulaciji šećera u krvi, te doprinosi gubitku kilograma jer ubrzava metabolizam. Lekari preporucuju uvodjenje ovog brasna u prehranu kod osoba koje pate od kardiovaskularnih bolesti, zatim bolesti jetre, kože, kao i bolesti povezanih sa reproduktivnim sistemom ljudskog tela. Svakako jedno od najbitnjih svojstava ove namirnice je njegovo antikancerogeno dejstvo. Pored toga bundevino brašno je izutetno bogato proteinima koji čine oko 60% njegove ukupne nutritivne vrednosti. Pošto sadrži dvostruko više proteina od mesa pogodno je za osobe koje su na vegeterijanskoj ili veganskoj ishrani, kao i sportiste i decu u razvoju. Bundevino brašno možete da pronađete u skoro svim prodavnicama zdrave hrane.

Za kraj donosimo vam recept za jako zdrave i ukusne palačinke od bundevinog brašna. Nadamo se da će vam se dopasti i da ćete ga preporučiti i drugima.

PALAČINKE SA BUNDEVINIM BRAŠNOM I BOROVNICAMA

Sastojci: jaja, ekstrakt vanile, sveža bundeva, bundevino brašno, speltino brašno,kokosovo mleko, cimet,sveže ili odmrznute borovnice

Priprema:

  1. U jednu posudu stavite 2 jajeta, kafenu kasiku ekstrakta vanile, pola šolje izgnječenog mesa bundeve i pola šolje kokosvog mleka. Sve izmešati dok ne dobijete glatku smesu za palačinke.

  2. Drugi korak je da u umućenu smesu dodate pola šolje speltinog brašna i pola šolje bundevinog brašna, kafenu kašiku cimeta i sve zajedno izmešajte.

  3. Na tiganj stavite kašikicu kokosovog ulja i zagrejte.

  4. Neposredno pre stavljanja mase u tiganj, dodajte šaku svežih ili odmrznutih borovnica. Ukoliko ne volite borovnice, možete staviti i maline, kupine ili jagode.

  5. Supenom kašikom vadite smesu i stavljajte na zagrejano ulje. Kašikom izravnajte smesu tako da dobijete mini palačinke.



Prijatno!

Zavirite u našu online piteriju

Poručite odmah